9 Ağustos 2012 Perşembe

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi


Bu yazımda Odtü bünyesinde 2003 yılında kurulan Bilim ve Teknoloji müzesinden bahsedeceğim. Müze Odtü kampüsü içinde olduğundan Ankara'lılar tarafından pek bilinmiyor ve sadece mesai saatleri içerisinde açık olduğu için şimdilik rağbet az. Ancak içerik zenginliğinden ötürü hereksin muhakkak gezip görmesi gereken bir yer. 


Müzenin bahçesinde ilk başta sizi açık hava sergisinde uçaklar karşılıyor, bu uçaklar arasında Douglas C-47, Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi Türk Yıldızları'nın kullandığı NF-5tipi süpersonik jet ve ve halen orduda kullanılan emektar Phantom F-104 de var.





Müzenin hangar kısmında klasik otomobiller sizi bekliyor. Chevrolet, Pontiac, Ford ne ararsanız var. Bu arabalar arasında ilk türk otomobili Devrim'in çekilen filmi için üretilen birebir kopyasıda bulunuyor. Devrim'in aslı Eskişehir Tülomsaş fabrikasında sergileniyor ve hala yürür durumdaymış.









  








Müzenin ana sergi binasında ise tema M.Ö. 7000 yılından günümüze Anadolu'da kullanılmış olan ve yaşadığımız zamana kadar gelişen teknolojiyi aşama aşama sergilemek. Bu temanın yanı sıra müzeye bağışta bulunan önemli kişilerin kişisel eşyalarıda bulunuyor. Bu eşyalar arasında Bülent Ecevit'in ünlü Erika daktilosu da var.


Daktilomu ODTÜ gibi bir bilim kuruluşuna armağan etmekten kıvanç duyuyorum.
—Bülent Ecevit


Gitar çalan insan oymalı kaya M.Ö. 1400 yılına ait, Alacahöyük'teki  kazılarda çıkartılmış, orjinali ise Anadolu Medeniyetleri müzesinde sergileniyor. Anadolu'da teknoloji gelişimi temasında Hitit gitarı da yerini almış.


                             



















Müze hafta içi mesai saatlerinde ve her ayın ilk Cumartesi günü ziyaretçi kabul ediyor. Mutlaka gezip görün derim.

1 yorum: