Ayrıca ürünün kendisine ait harici ısı sensörleriyle iç/dış/motor sıcaklığı ve ayrıca akü voltaj değeri gibi önemli bilgileri de sürücüye aktarır.
Mehmet abinin bana gönderdiği numara 49 twiputer paketi ve ilk heyecan :)
![]() |
Paket içeriği |
Montaj Aşamaları
Zaman kaybetmeden hemen montaja başladım, montaj aşamaları çok basit aşağıda adım adım anlattım;
Kırmızı kabloyu ateşleme bobininde sarı kabloya bağlıyoruz
![]() |
Ateşleme Bobini Bağlantısı |
Yeşil kablo ise enjektör soketindeki kablolardan motora en yakın olanına bağlanıyor,
![]() |
Enjektör Soketi Bağlantısı |
Beyaz kablo km sensörü kablosuna bağlanacak
(Akünün yanında ki kablo demeti içinde yeşil üzerine gri çizgili kablo.) Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu demetin içinde aynı kablodan 99 üstü twingolarda 2 tane 99 altındakilerde ise 4 tane var. Doğru kabloyu deneme yanılma yöntemiyle bulmak zorundasınız.
Siyah kablo Akü (-) kutup başına bağlanacak
![]() |
Beyaz kablo, Kablo demeti içinde.Siyah kablo, Akü (-) kutubunda |
Dış Isı Sensörü
Bu sensörü istediğiniz herhangi bir noktaya sabitleyebilirsiniz ama motor sıcaklığını olabildigince az alacak bi nokta olmasına dikkat edin böylece en doğru ölçümleri yapabilirsiniz. Bu doğrultuda benim önerim sensörü sol çamurluğun içinde hiç birşeye temas etmeden sallandırmak.
![]() |
Dış ısı sensörü çamurluğun içinde |
Motor Isısı Sensörü
Motor bloğunda uygun ve sağlam bir yer bulamadığım için radyatör suyunun motordan hemen çıktığı noktayı tercih ettim burası sert plastik bir madde ve ısıyı rahatça sensöre iletecegini düşünüyorum. Bu sensörü hem montajını kolaylaştırmak hemde dış etkenlerden uzak tutmak amacıyla, deodorant kapağından yaptığım bir parça yardımıyla üst tarafından tutturarak sabitledim.
![]() |
Motor ısı sensörü |
İç Isı Sensörü
Bu sensör diğerlerine göre çok daha hassas ölçümler yapabiliyor bu yüzden temas ettiği yüzeyin ısısını hemen alıyor. En doğrusu dış ısı sensöründe olduğu gibi bu sensörü de havada hiç bir şeye temas etmeden sallandırmak, ben tavan döşemesi içinden geçirip küçük bir aralıktan sadece sensör kısmını havada asılı bıraktım.
![]() |
İç ısı sensörü |
Kabloları Kabine Geçirme Aşaması
TwingoFanClub'daki twiputer kullanıcılarının en çok zorlandığı nokta bu kabloları arabanın içine alma konusuydu. Ben kaput içindeki diğer orjinal kabloların kabine geçtiği noktayı yeri çok dar olduğu için hiç zorlamadım. Onun yerine alternatif olarak twiputer kablosunu sol çamurluğun içinden geçirdim ve kapı menteşesinin içinden araç içinde sigortaların olduğu kısıma aldım en son olarak da oradan yukarıya ön göğse çıkarttım.
![]() |
Kaputun içinde kablonun çamurluğa giriş yeri |
![]() |
Kablonun menteşeden çıkıp kabine geçiş yeri |
Menü Ekranları
Twiputerin sahip olduğu her menünün A ve B rotaları olmak üzere iki farklı çeşidi var. A, kontak açıldıktan tekrar kapatılana kadar olan ölçümlerin tutulduğu rota bilgileri ekranı, B rotası ise kullanıcının menüden rota resetlemesi yapmasına kadar olan ölçümlerin tutulduğu rota bilgileri ekranıdır. Bu bilgiler kontak kapatıldığında silinmez ve araç kullanıldıkça güncellenir.
Yüklediğim menü ekranı fotoğraflarında A yada B rotalarından yalnızca bir tanesini illustrayon için kullandım, ancak buraya eklediğim her menü fotoğrafının cihazda hem A hem de B olarak iki ekranı mevcut.
Bu menülerden istediğinizi cihazıın açılış ekranı olarak default ayarlayabilirsiniz.
Ana menü |
Hızlanma Testi Ekranı |
Bu menüde sizin belirlediğiniz bir hız için(50,60,80,100,120 vs.) hızlanma testi yapabilirsiniz, test sonunda aracınızın ivmelenmesini gösteren çok şık bir grafik gösteriliyor. Kesinlikle twiputere renk katan bir özellik olmuş.
Cihaz Ölçümlerinin Doğruluk Oranları
Öncelikle şunu belirtmeliyimki bu cihaz piyasada olmayan tamamen Mehmet Acar'ın kendi el emeği ve beceresiyle yapılmış bir sürüş destek cihazıdır.
Twiputerden beklentileriniz ne olursa olsun bu cihazdan memnun kalacağınızı garanti ediyorum çünkü bu cihaz gibi ölçümleri kuvvetli ve gerçeğe yakın yapan dünyada bir başka muadil yok.
Isı ölçümlerinin doğru olması için ısı sensörlerin yerini çok iyi tayin etmelisiniz. Özellikle iç ısı sensörü diğerlerine göre daha hassas olduğu için bana göre hiç bir şeye temas etmeden sadece havada asılı kalmalıdır. Bu sensörün yerini doğru seçerseniz tamamen doğru ölçüm yapıyor. Dış ve motor ısı sensörleri ise yine 3-4 derecelik yanılma payları ile doğruya en yakın değerleri yakalıyor ayrıca bu sensörler için menüden kalibrasyon seçeneği mevcut. Bu nedenle deneme yanılma yöntemiyle kalibrasyon yaparak dış ve motor ısı ölçümlerinizi de en doğru sonuçlara ulaştırabilirsiniz.
Akü voltaj değeri içinde kesin değerleri görmek için twiputer ekranınıza bakmanız yeterli :)
Sonuç olarak;
Twiputer ile artık; tüketim, devir, ve sıcaklık bilgilerinizi en doğru şekilde görebilirsiniz bu özelliğiyle twingonun eksik yanlarını kapatan sağladığı verilerle gerçeğe en yakın değerleri aktaran tek cihaz. Bunun için Mehmet Acar'a ne kadar teşekkür etsek azdır.
Örnek Videolar;
TwingoFanclub'dan Hasan'ın çektiği grafikli anlık tüketimi gösteren kısa bir video.
Sokak Arası görüntüleri;
Twiputer ile ayrıntılı bilgi edinmek ve satın almak isterseniz;
http://www.twingofanclub.com/index.php?topic=8253.0
Anıl teşekkürler bu güzel paylaşım için
YanıtlaSilfazla söze gerek yok bir dahi olmuş mehmet kardeşimin başarılarının devamını diliyorum saygılarımla
YanıtlaSilBir ürün bu kadar iyi anlatılabilir. ;)
YanıtlaSilÇok teşekkürler Fatih beğendiğine sevindim :)
SilBu ürün başka araçlara monte edilebiliyormu?
YanıtlaSilEvet monte edilebiliyor.
YanıtlaSil